Hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkan yapay zeka artık işe alım sürecinde de devreye girdi. Hem adaylar hem de işe alım profesyonelleri ve yöneticiler için hayatı kolaylaştıran bu teknolojiler bu süreçleri iki taraf için de daha renkli hale getirmeye başlayacak gibi görünüyor.
Chat GPT hayatlarımıza bomba gibi bir giriş yaptı bile. Hatta hangi alanda ve hangi yaşta olursak olalım, bizi bugüne kadar getirenlerin bundan sonraya götüremeyeceğinin farkındayız artık. “Hayatlarımız eskisi gibi olmayacak” ifadesini çok duyuyoruz. Gelecek, yeni nesil çalışma modelleri, yapay zeka, yeni teknolojiler. Bir yandan çok uzak gelecek gibi konuşuluyor kimileri için tam somutlaşmıyordu, Chat GPT ve günümüzdeki gelişmelerle burnumuzun dibine gelmiş olduğunu aniden fark ettik ki
Workflex olarak bu farkındalıkla, ürünü geliştirmek ve kullanıcılarımızın deneyimlerini daha pratik ve verimli hale getirebilmek ve global olma yolunda ilerlemek için ekipçe bu konular üzerinde çalışıyoruz. Londra’daki Expo’ya da bu amaçla katıldık. Önümüzdeki günlerde bu gelişmelerden bahsedeceğiz. Ama bu yazının odağına yani işe alıma ve yapay zekanın işe alım profesyonelleri üzerindeki etkisine geri dönelim, çünkü pozisyonları doldurmanın her geçen gün zorlaştığı ortamda “doğru işe alım” hala şirketlerimizde en kritik konuların başında geliyor.
İşe alım süreci birçok adımdan oluşuyor. Basitçe 3 adıma indirelim;
- İlanın hazırlanması
- Başvuruların/CV’lerin değerlendirilmesi
- Görüşmelerin/testlerin vb yapılması
Ve adayın seçilmesi ile mutlu son. Günümüzde adayın da sizi seçiyor olmasını, yani “teklif kabul” aşamasını da 4. Adım olarak ekleyebiliriz.
Birinci adım artık kopyala yapıştır haline geldi neredeyse, aslında farklılaşmak için yapılabilecek geliştirmeler var ve Chat GPT bunu sizin için çok hızlı bir şekilde yapabilir halde.
Artık yapay zeka modelleri iş ilanlarının hazırlanmasında kullanılıyor. Hatta bu modeller, iş ilanlarını analiz ederek iş ilanlarının ne kadar çekici olduğunu ve hangi adayların ilana daha fazla ilgi gösterebileceğini de belirleyebilir hale geldi.
Esas zaman alıcı ve iş yükü yaratarak yıpratıcı olan ikinci adım.
Başvurarı/ CV’leri değerlendirme.
Başvuruların değerlendirilmesinde Chat GPT’den faydalanabileceğinizi biliyor musunuz?
Denemek isteyenler için tek yapmanız gereken Linkedin’den veya hangi platformdaysa ilanı kopyalamak ve adayın linkedin hesabını da kopyalayarak, o ilan için ilgili adayın uygun olup olmadığını sormak. Her ikisinde de çalışıyor. Türkçesinde de deneyebilirsiniz ama İngilizcesinde çok daha detaylı olarak açıklayabiliyor. Chat GPT’nin Soruya ilk verdiği cevap elbette şu şekilde, siz derinleştikçe o da derinleşiyor.
“Maalesef, ben bir dil modeliyim ve işe alım süreçlerinde yer almam. Ancak, belirttiğiniz LinkedIn profiline göz attım ve özgeçmişindeki deneyimleri ve yetkinlikleri göz önüne aldığımızda, ilgili iş için uygun bir aday olabileceğini söyleyebilirim.”
Chat GPT’ye yapay zekanın işe alımda kullanılmasının avantaj ve dezavantajlarını sorduğunuzda soru şeklinize göre farklı cevaplar verse de aşağıdaki şekilde özetliyor. Dilerseniz göz atabilirsiniz. Chat GPT ile ilgili yazı yazıp ondan faydalanmamak düşünülemezdi. Ben de bu kısmı ona bıraktım. Ancak, esas kritik kısma ve yazının sonuna gelecek olursak, Chat GPT bunları söylese de şimdilik şunu söyleyemiyor veya şu soruyu bize soramıyor;
“Peki sizler ilanları hazırlarken ve adaylar için daha çekici hale getirirken, aday uygunluklarını sorarken ve saniyeler içinde değerlendirilmesinde Chat GPT’den faydalanabiliyorken, adaylar boş mu duracak diye düşünüyorsunuz? İşte burada gözlerimizdeki pırıltı aniden sönüyor, kalplerimizdeki heyecan yerini hafif bir hayal kırıklığına bırakıyor. Sizde bırakmadıysa da bıraksa iyi olur. Neden mi?”
Çünkü adaylar da Chat GPT’yi nasıl kullanabileceklerini keşfettiklerinde (ki bu yazı da vesile olacaktır) ilgili ilana en uygun şekilde CV’lerini hazırlamasını Chat GPT’den çok rahat rica edebilirler. Onlar kahvelerini yudumlarken ya da dişlerini fırçalarken, Chat GPT onlar için başvurmak istedikleri her bir ilana uygun halde hazırlanmış yüzlerce farklı CV’yi saniyeler içinde oluşturabilir halde.
İşe alımda yapay zeka kullanmanın avantajları:
- Hızlı ve etkili işe alım: Yapay zeka teknolojileri, işe alım sürecini hızlandırabilir ve daha verimli hale getirebilir. Yapay zeka, özgeçmişleri, başvuru formlarını ve diğer işe alım belgelerini otomatik olarak tarama ve filtreleme yapabilir.
- Önyargısız değerlendirme: Yapay zeka, insanların kişisel ön yargılarına maruz kalmadan adayları objektif bir şekilde değerlendirebilir. Bu, cinsiyet, ırk, yaş, din ve diğer faktörler gibi önyargılardan arınmış bir işe alım süreci yaratır.
- Verimlilik ve maliyet tasarrufu: Yapay zeka teknolojileri, insan kaynakları bölümlerinin işe alım sürecini daha verimli hale getirebilir ve zaman ve para tasarrufu sağlayabilir. Bu da şirketlere daha fazla kâr ve rekabet avantajı sağlar.
İşe alımda yapay zeka kullanmanın dezavantajları:
- Yanlış sonuçlar: Yapay zeka sistemleri, yanlış sonuçlar üretebilir. Örneğin, bir adayın özgeçmişindeki bir kelime, onun mükemmel bir aday olmadığı sonucunu üretmek için yeterli olabilir.
- İnsan dokunuşu eksikliği: İşe alım süreci tamamen otomatikleştirilirse, adayların kişisel bir teması olmayabilir. Bu da adayların şirket hakkında bir fikir edinmelerini zorlaştırabilir ve insanlarla etkileşim kurma yeteneğine sahip işlerde çalışacak kişileri seçmek için daha az etkili olabilir.
- Teknolojik sorunlar: Yapay zeka teknolojileri, teknolojik sorunlar yaşayabilir veya güncelleme gerektirebilir. Bu, işe alım sürecinde gecikmelere veya sorunlara neden olabilir.